Okej, nu ska vi prata lite grann om protokoll innan du kastar dig huvudstupa ut i VPN-världen. Protokoll är det som skapar en trygg förbindelse mellan dig och VPN-servern. Men, alla VPN-protokoll är inte skapta likadana. Några är bättre lämpade för hastighet – exempelvis WireGuard.
I den här guiden kommer du att få svar på precis vad WireGuard är och varför du ska bry dig om det här relativt nya VPN-protokollet.
Sammanfattning
- WireGuard är ett modernt VPN-protokoll som är känt för att vara både snabbt och säkert. Det använder en enkel och effektiv kodbas som ger hög prestanda och snabbare uppkopplingar än äldre protokoll som OpenVPN.
- En av fördelarna med WireGuard är den minimalistiska designen. Det gör den mindre utsatt för fel och är lättare att upprätthålla. Tack vare det är den ideal för streaming och andra aktiviteter som kräver mycket data.
- Även om WireGuard är effektiv har den i sitt grundläggande format inga avancerade funktioner för integritetsskydd. Därför är det bra att välja en VPN-tjänst som NordVPN som bygger in extra säkerhet i relation till WireGuard.
Vad är WireGuard egentligen?
WireGuard är som den nya roliga ungen i klassen. Du vet, den som har smarta idéer och alla vill bli kompis med. Kort förklarat är WireGuard ett modernt VPN-protokoll som verkligen gör sitt yttersta för att göra det både enklare och säkrare att surfa på nätet. Men vad är det som gör WireGuard så speciellt? Jo, några av funktionerna inkluderar:
- Snabb hastighet: Minimalt med overhead innebär snabbare överföring av data
- Hög säkerhet: Modern kryptering håller all data säker
- Enkel konfiguration: Inga fler komplicerade installationer – WireGuard är enkelt att installera och använda.
Protokollet är designat med fokus på hastighet och effektivitet, vilket innebär mindre buffring och oavbrutna Netflix-maraton! WireGuard använder också avancerad kryptografi. De nyaste krypteringsalgoritmerna ger dig en VPN-upplevelse som både är snabb och säker. Protokollet använder något som heter ChaCha20 för symmetrisk kryptering, i motsats till andra protokoll som använder AES-256. ChaCha20 är snabbare på att kryptera och dekryptera.
En annan stor fördel med WireGuard är att det har en väldigt liten källkod. Den är faktiskt bara på 4000 linjer. OpenVPN har en källkod på närmare 70 000 linjer. Medan andra VPN-protokoll kanske staplar koder tills de spricker väljer WireGuard att hålla det minimalistiskt och enkelt.
Mindre kod betyder färre fel, och färre fel betyder mindre risk för att något ska gå åt skogen. WireGuard är dessutom open source och det betyder att alla kan se koden. Det är bra eftersom det gör det lättare för säkerhetsexperter att hitta och fixa eventuella problem med säkerheten.
Har protokollet några nackdelar?
Ja, dessvärre finns det vissa nackdelar med det här VPN-protokollet. Ingen teknologi är ju perfekt. Det här är ett relativt ungt protokoll och därför får man också räkna med lite växtvärk. WireGuard är otroligt effektivt och säkert men det finns några svagheter som vi behöver nämna, och överst på listan är integritet.
Användarnas IP-adresser lagras på en lokal server, och i realiteten innebär det att din identitet blir lagrad. Därmed är din integritet inte skyddad. Vi rekommenderar därför att du använder en tjänst som NordVPN om du vill prova WireGuard. NordVPN använder ett så kallat NAT-system som gör att din identitet inte lagras på servern och därmed är din integritet skyddad.
Ingen obfuskering
Även om WireGuard krypterar din data är det inte den bästa lösningen om du vill dölja att du använder en VPN från din internetleverantör eller andra nyfikna. Protokollet gör det nämligen väldigt lätt att se att du använder en VPN. En annan nackdel är att det saknas obfuskering. Det kan göra det svårt att gå förbi censur på nätet, exempelvis den som finns i Kina.
I vissa länder är ju användningen av en VPN begränsad. Du kan se det som att du försöker smita förbi en vakt medan du går i en självlysande dräkt – ganska svårt, eller hur? Obfuskering är nämligen det som döljer att du använder en VPN. WireGuard menar att det här bör ske på en eller annan nivå, det vill säga att du måste använda annan teknologi för att dölja att du använder en VPN. På det sättet klarar WireGuard av att hålla koden liten och lätt, så att den är så snabb och effektiv som möjligt.
WireGuard är designat för att vara enkel och effektiv, något som betyder att den kanske inte har alla fancy funktioner som andra protokoll, exempelvis OpenVPN och IPSec, har.
Opererar bara på UDP
En annan nackdel med protokollet är att det bara opererar på UDP (User Datagram Protocol). UDP är känt för att vara väldigt snabbt, men möjligen lite mindre säkert än TCP (Transmission Control Protocol). Tänk på TCP som ett kontrollfreak. Det ser till att all data kommer fram till sin destination i perfekt tillstånd. TCP garanterar leverans genom att all data som skickas och tas emot kontrolleras. Om någonting inte levereras så skickas datan igen.
Därför är TCP pålitlig, men långsammare än UDP på grund av all den extra kontrollen. Om du ska skicka viktiga filer och känslig information bör du använda TCP, men om du ska streama live eller spela Fortnite med VPN vill du ha UDP. Vad som är bäst beror alltså helt och hållet på din användning. Du kan dessvärre inte välja WireGuard. OpenVPN är däremot ett bra exempel på VPN-protokoll som låter dig byta mellan TCP och UDP.
VPN-tjänster som använder WireGuard
Som sagt är det inte många VPN-tjänster som använder WireGuard än. Men en av dem som gör det är NordVPN. De har valt att bygga in protokollet i sitt eget NordLynx-protokoll. Det innebär att du får väldigt snabb hastighet. NordVPN har dessutom extra säkerhetsfunktioner så att din integritet inte blir lika utsatt som om du bara använder WireGuard. Men om du får problem med streaming bör du byta till ett av de andra protokollen på NordVPN, ett som har obfuskering. Ett bra exempel på ett sådant protokoll är OpenVPN.
NordVPN är en av de mest omtyckta och pålitliga VPN-tjänster som finns på marknaden. Tjänsten passar speciellt bra för svenska användare eftersom de har så snabba servrar i hela världen. Det är enkelt att streama amerikanska Netflix hemma från soffhörnet och att streama svenska program när du är utomlands. Säkerhetsfunktionerna är i toppklass och det går att lagra krypterade filer på nätet.
CyberGhost är en annan VPN-tjänst som låter dig använda WireGuard om du vill. Du går kort och gott in i appen, väljer inställningar och VPN. Efter det hittar du alla tillgängliga protokoll. Fördelen med CyberGhost är att det är en billig men ändå bra tjänst. Den kommer med praktiska funktioner och egenskaper som passar för de allra flesta.
Sammanfattning: Är WireGuard rätt för dig?
WireGuard är ett väldigt bra VPN-protokoll för dig som vill ha snabba hastigheter. Säkerheten är dock inte på lika hög nivå och det finns andra nackdelar, såsom att det saknas obfuskering och att integriteten är inte så hög som den kunde vara. Vi rekommenderar att du använder NordVPN om du vill ha WireGuard eftersom de har implementerat protokollet på ett sätt så att din integritet är trygg.
Så, vad säger du? Är du redo att prova WireGuard och uppleva hur snabbt protokollet är? Lycka till!
Vad är skillnaden mellan WireGuard och OpenVPN?
WireGuard är lättare och snabbare än OpenVPN,, och har dessutom modernare kryptering. OpenVPN är mer etablerat och kan ge mer flexibilitet, men kan vara långsammare.
Är WireGuard tryggare än äldre protokoll, exempelvis PPTP?
Ja, WireGuard använder moderna krypteringsmetoder som är mycket säkrare än PPTP. PPTP anses som både osäkert och utdaterat i relation till WireGuard.
Kan WireGuard användas på alla enheter?
WireGuard stöttas av de flesta populära operativsystemen, som Windows, macOS, Linux, iOS och Android. Kolla med din VPN-leverantör om de erbjuder protokollet.
Är WireGuard gratis?
Ja, själva protokollen är öppen källkod och gratis att använda. Men du behöver också en VPN-tjänst som stödjer WireGuard för att få ut så mycket som möjligt.
Hur aktiverar jag WireGuard i min VPN-app?
De flesta VPN-leverantörer som stöttar WireGuard låter dig välja det som protokoll i inställningarna. Gå till “Protokoll”-menyn och välj Wireguard där.